na početak

english

članci
škotski ovčar staroengleski ovčar bradati koli border koli

Održavanje dlake škotskog ovčara

piše Jasna Jalševac

Zbog vrlo čestih upita u vezi s ovom temom odlučili smo sastaviti kratke upute za sve koje zanima kako će lakše i jednostavnije održavati dlaku svojeg ljubimca. Ove upute nisu "Biblija" češljanja, to je jednostavno naputak sastavljen na temelju vlastitog iskustva i učenja tokom godina, a obrađuje pitanja koja se najčešće postavljaju i probleme koji najčešće nastaju kad radimo posao koji ne znamo ili nismo dovoljno opremljeni da bismo ga dobro obavili. Pitanja su i dalje dobrodošla, priča se može nastaviti...

 1. najnužniji alati
 2. tehnika češljanja
 3. kritični dijelovi
 4. uređivanje šapa i nogu
 5. kada početi i koliko često češljati
 6. psi s problemom
 7. linjanje
 8. kupanje
 9. jako zapetljani pas

Dlaka škotskog ovčara razlikuje se po duljini, vrsti i kvaliteti ovisno o mjestu na kojem raste:

 • Duga, čvrsta i ravna dlaka raste po leđima, trbuhu, repu, vratu i na stražnjoj strani nogu.
 • Vrlo kratka dlaka raste na glavi (licu) psa i prednjoj strani nogu.
 • Srednje duga, ravna i čvrsta dlaka raste po ramenima i sapima.
 • Osim pokrovne dlake škotski ovčar ima i poddlaku, gustu i vunastu, koja prijanja uz kožu, služi kao izolator i štiti psa od vlage, zime i prevelike vrućine.
 • Duga, meka svilenkasta dlaka, potpuno različita od ostale, raste iza ušiju i rado se zamrsi u nerazmrsive čvorove.

Takva raznolikost zahtijeva i različit pristup kod češljanja i njege. Zbog toga je potrebno imati i nešto više različitog pribora, češalja i četki da bismo lakše i bez neugodnog čupanja mogli počešljati svog psa tako da pri tom ne oštetimo dlaku.

na vrh

najnužniji alati:

stol za češljanje

Izgleda kao suvišni trošak, ali češljanje zna biti dugotrajno i nepodnošljivo za leđa. Ne morate kupiti profesionalni stol za češljanje, ali kako god bilo, vaš stol mora zadovoljavati ove zahtjeve:

 1. mora biti dovoljno visok da ne stojite pognuti dok češljate
 2. mora biti vrlo stabilan da se ne trese kad pas stane na njega (pas se mora osjećati sigurno)
 3. površina stola ne smije biti skliska (guma je najbolja)
 4. površina stola mora biti dovoljno velika da pas stoji ili leži, ali ne smije imati prostora za hodanje i okretanje. Stol služi za češljanje, a ne za istrčavanje vašeg psa i vaših živaca.
četka
Koristimo dvije vrste:

četka s čekinjama

Četka s čekinjama

četka od tankih žičica

Četka od tankih žičica (slickers)

Četka sa čekinjama u sredini ima najlonsku nit nešto dužu od čekinje, koja prodire kroz podlaku do kože i tako omogućava koži da diše, a čekinje uklanjaju mrtvu dlaku, prašinu i nečistoću. To je četka za svakodnevnu upotrebu i koristi se za češljanje bilo kojeg dijela dlake. Ne čupa i ne lomi dlaku.

Četku sa tankim žičicama (slickersicu, kako je svi zovu) koristimo na vrlo određenim mjestima (dlaka iza uha zastavice na prednjim i zadnjim nogama), a vrlo je korisna i za vrijeme linjanja (lakše i temeljitije se izvlači mrtva dlaka).

češalj
češalj

Važno je da češalj bude izrađen od nehrđajućeg materijala.

škare
škare

Moraju biti stvarno oštre i zatupljenih vrhova da spriječimo mogućnost ozljeđivanja ubodom.

puder za češljanje ili škrob

Škrob je izuzetno koristan. Mora biti čisti krumpirov škrob jer se najbrže suši a ne isušuje dlaku, uopće se ne lijepi i zato se lako iščešljava, ne ostavlja traga na dlaci, izvrsno skida prašinu i prljavštinu, potpuno je bijeli pa ne postavlja žućkaste ili sive nijanse na bijelim dijelovima krzna i potpuno je neškodljiv. Čisti i pomaže kod raščešljavanja, oživljava dlaku slično kao suhi šampon. Problem je što je čisti krumpirov škrob teško naći u našim trgovinama.

Puder za češljanje ili grooming powder (što će pisati na etiketi), možemo naći u trgovinama za kućne ljubimce. Koristimo ga kao pomoć pri raščešljavanju, također čisti i osvježava dlaku.

uljnata otopina

Koristi se kao pomoć pri češljanju, sprečava pucanje dlake, njeguje dlaku i kožu. U trgovinama za ljubimce postoji dosta velik izbor različitih ulja za češljanje na bazi životinjskih masti (nerčevo ulje) ili biljnih esencijalnih ulja. Postoje gotove otopine koje se mogu primjenjivati odmah, bez razrjeđivanja i obično su u spreju.

na vrh

tehnika češljanja

Redoslijed češljanja ovisi o stupnju zapetljanosti dlake
 1. našpricati sa uljem
  • Jednom rukom podižemo dlaku suprotno od smjera rasta i utrljamo tako da ulje prodre što bliže koži i korijenu dlake.
  • Nije potrebno da se pas cijedi nakon špricanja, ali dlaka će biti vlažna
  • Masnoća se ne smije osjetiti, ako imate masne ruke niste nabavili dobro ulje. Masna ulja služe za pakunge (npr. afganistanski hrtovi, američki kokeri) i nakon njihove upotrebe psa morate okupati. To nije slučaj sa uljima koje koristimo za škotske ovčare, nakon korištenja ovih ulja psa se ne mora kupati!
 2. naškrobiti ili napudrati
  • škrob ili puder će fino prionuti uz navlaženu dlaku i osušit će i razdvojiti dlaku od dlake. Na taj način pomoći će kod raščešljavanja.
  • Iščešljavanjem škroba ili pudera sva prašina i prljavština bit će uklonjena.
  • Nanosimo rukom ili četkom.
 3. češljati redom počevši od glave ili od repa
  • Dobro je početi tamo gdje ima najviše problema jer su na početku i pas, a i onaj koji ga češlja, najstrpljiviji
 4. češljati uvijek u smjeru rasta dlake nikad u suprotnom smjeru

  češljati treba u smjeru rasta dlake dlaku treba podizati u suprotnom smjeru

 5. češljati redom, dlaku odizati rukom u suprotnom smjeru

na vrh

kritični dijelovi

 • to su mjesta gdje se dlaka najčešće i najbrže zamrsi iz različitih razloga (svilenkasta dlaka iza uha, duga valovita dlaka na prednjim nogama ili gaćama, šal odmah ispod brade gdje se mogu zapetljati ostaci hrane)

  iza uha

  (1) iza uha

  zastavice

  (2) zastavice

  gaće

  (3) gaće

  šal

  (4) šal

 • Nemojte zaboraviti i oku skrivene dijelove:

  ispod repa ispod prednjih i zadnjih nogu

  1. ispod repa
  2. ispod prednjh i ispod zadnjih nogu - podignite nogu i četkom češljajte unutrašnju stranu suprotne noge ili polegnite psa na bok. Tada vam je sve dostupno.
  3. prsa

na vrh

uređivanje nogu i šapa

Zastavice prednjih nogu i zadnjih nogu:

šišanje zadnjih nogu šišanje zadnjih nogu šišanje zadnjih nogu

 1. Najjednostavnije je slijediti liniju tamne dlake (otprilike 1 cm od noge).
 2. Zastavice prednjih nogu uglavnom ne režemo, samo počešljamo.

Šape:

šapa prije uređivanja šišanje

Rezanje noktiju:

rezanje noktiju
Reže se samo mrtvi dio nokta
obrađena i neobrađena šapa
Obrađena i neobrađena šapa

Upozorenje: ako se odlučite rezati nokte i šišati šape morat ćete to raditi kontinuirano, jer dlaka i nokti brže rastu ako ih se reže i nema povratka iz tog paklenog kruga. Ako se pas dovoljno kreće po raznolikim i tvrdim terenima - kamenje, asfalt, beton - obično sam uspije dovoljno izgrepsti nokte, a i dlaka na šapama ne može narasti preobilno. Za one koji misle da neće moći održavati noge na taj način bolje je da niti ne pokušavaju. Također isto vrijedi i za one koji ne mogu nabaviti pravi alat. Bolje je ne pokušavati sa lošim kliještima - zamrzit ćete taj posao, a pas će zamrziti vas. Idite u duge šetnje, bit će korisnije i psu i vama!

na vrh

kada početi koliko često češljati?

Ako ste štene uzeli kod odgovornog uzgajatelja onda je ono bar nekoliko puta prije nego je došlo vama u ruke već bilo na stolu i vi trebate samo nastaviti posao. Na početku se radi o minuti utrošenog vremena, i stvar je više usmjerena na navikavanje šteneta da bude mirno za vrijeme češljanja, da leži ili stoji kako ga vi postavite. Kasnije će se taj "beznačajan" gubitak vremena od minute dnevno pokazati kao nemjerljiva prednost (pogotovo za pse koji moraju na izložbe, navika češljanja - jedan stres manje, a dobro dođe i kod veterinara).

Stvar naravno postaje nešto dugotrajnija i napornija kad pas odraste i dlaka sazrije, ali ako se redovno održava na pravi način (gore opisani postupak jednom mjesečno) sve ostaje na razini mačjeg kašlja.

na vrh

psi s problemom

Što ako pas nije naviknut i reži i grize za vrijeme vašeg pokušaja da ga počešljate?
Uvijek imajte na umu ovo:

 1. pas nikada neće režati niti gristi niti se izmicati niti bilo što drugo slično tome ako se osjeća ugodno dok ga češljate, što znači da je vaš zadatak da mu to učinite što ugodnijim i da izbjegavate i smjesta prekinete svaku radnju koja izaziva neugodu ili bol kod psa.
 2. Pas koji ima izrazito prijašnje neugodno iskustvo može pokazati svoju netrpeljivost prema češljanju unaprijed, prije nego ste stavili četku na njega, ukoliko je prepoznao situaciju koje se boji i koja mu je neugodna. U tom slučaju imate malo zahtjevniji zadatak. Morate izbrisati sjećanje na neugodu koju je pas doživio prije no što uopće pomislite započeti s češljanjem. Duljina procesa zaboravljanja neugode ovisit će o jačini osjećaja koji pas ima u odnosu na češljanje i o stupnju neugode koju je doživio. Vrijeme odvikavanja ovisit će značajno i o metodama i ustrajnosti koju ste vi spremni posvetiti tome problemu. Naravno, uvijek možete izgubiti živce i opaliti psa četkom po glavi, štoviše, neki će to preporučiti kao vrlo efikasnu metodu, ali prije nego odlučite raščistite sami sa sobom: želite li sretnog i zadovoljnog kućnog prijatelja ili preplašeno stvorenje koje polako gubi vjeru u sve oko sebe polako se pretvarajući u divlju zvijer na koju se više ni ruka ne može staviti. Obzirom da o metodi četkom po glavi nemam više što reći vraćamo se onom dužem i prihvatljivijem pristupu.

 1. ako pas jače reagira na (nehotično) čupanje - izmiče se, reži, može pokazati zube kao da vas hoće ugristi, kao upozorenje da to ne može tolerirati.

  Postoje psi koji su manje i više tjelesno osjetljivi, što znači da im je prag tolerancije na tjelesnu neugodu viši ili niži. Ako imate osjetljivijeg psa to treba poštovati i tome se prilagoditi. Odmah prekinite to što radite, prebacite se na siguran i već pročešljani teren (lagano prelaženje mekanom četkom po leđima paše u svakom trenutku i najmanje je osjetljivo mjesto), pravite se kao da je to upravo ono što sad treba učiniti i kad se pas smiri i opusti nagradite ga maženjem ili nečim što voli jesti. Zatim se vratite tamo gdje ste stali ali ne ponavljajte grešku, ako je čvor odrežite ga bez milosti i nastavite kao da se ništa nije dogodilo. Morate saznati razlog tom ponašanju; čvor, ranica, čičak, pregledajte kožu i tek kad ste sigurni da je sve u redu idite dalje. Vaš cilj je uvjeriti psa da može imati potpuno povjerenje u vas da ga nećete ozlijediti ni namjerno niti nenamjerno. Neka u prvo vrijeme navikavanja na češljanje izgleda kao da su ga moljci pojeli, jer ćete možda više rezati nego češljati, ali nakon toga kritičnog perioda sve će sjesti na svoje mjesto. Ako nemate strpljenja prekinite, možete pokušati sutra ili za dva sata ili bilo kad, ali nemojte raditi kad ste u stisci s vremenom ili nervozni, ili vam nije do toga ali znate da bi morali počešljati svog psa. Ne morate. Češljanje prije svega mora biti ugodno i zabavno i za vas i za njega.

 2. ako imate psa koji ne može vidjeti četku u nečijim rukama

  Princip i cilj su isti, metode su iste, jedino se vrijeme cijele priče nešto produžuje jer vjerojatno treba izliječiti više trauma. Pokušajte ustanoviti što je ono od čega najviše zazire. To ćete na početku sasvim izbjegavati. Podijelite postupak u faze i polako navikavajte psa redom fazu po fazu na vaš postupak. Pas mora biti opušten i zadovoljan u svakoj pojedinoj fazi, tek tada krenite dalje. Opet ponavljam na početku će rezultat vašeg češljanja možda biti sve samo ne počešljani pas, ali nije važno. Kad radite dobro početak može izgledati spor ali čim ste uspostavili povjerenje pas će vam se predati i nakon tog momenta prelasci s faze na fazu mogu se dogoditi odmah.

na vrh

linjanje

To je još jedan od kritičnih momenata u vezi s dlakom i mnogi su unaprijed užasnuti od same pomisli na linjanje i dlaku posvuda po kući koju je nemoguće očistiti. Istina je da se veća količina dlake koja leti posvuda može očekivati jednom do dva puta godišnje (kod kuja obično 4 mjeseca nakon tjeranja; u današnje doba stvar je potpuno individualna, najčešće nema puno veze sa godišnjim dobom).

No, kad pas već i dođe u tu fazu potrebno je izdržati nekoliko dana. Tajna je u kupanju, kad vam se pas počne linjati okupajte ga, i dlaka će brže otpasti. Ako je ima puno, okupajte ga ponovo, dobro počešljajte i rezultat linjanja će biti samo goluždravi izgled vašeg psa i nešto više dlake u kanti za smeće. No to valjda možete podnijeti.

na vrh

kupanje

Ako koristite šampon, neka to bude šampon za pse a ne za ljude. Postoje i regeneratori (conditioneri) koji pomažu da se lakše raščešlja dlaka nakon kupanja, dakle vrlo su korisni. Sve to kupuje se u trgovinama za kućne ljubimce. Ovdje, iz svima razumljivih razloga nećemo spominjati imena proizvoda niti proizvođače.

Psa treba dobro namočiti. Ako šampon razmočite u vodi i nanosite ga spužvom po dlaci, uštedjet ćete na šamponu, a dlaku ćete ravnomjernije šamponirati. Nemojte muljati po dlaci, uvijek pratite njen smjer, i kad namačete psa i kad ga šamponirate i kad ga ispirete, i kad ga brišete. Najbolje je pustiti da se dlaka ocijedi, a onda treba zamotati psa u ručnik da upije vode koliko može. Kad se dlaka ocijedi potrebno je počešljati psa, opet isključivo u smjeru dlake. Sušiti se pas može na suncu ili ga možete sušiti fenom.

Ako će se pas sam sušiti na suncu, okupajte ga prijepodne jer će onda sigurno biti suh do večeri. Ako ste ga kupali po zimi i sušite ga fenom onda ga kupajte navečer i ne dozvolite da izlazi do jutra. Obavezno mora spavati u toplom, jer fenom se nikad ne osuši do kraja, a vlažnog psa ne treba puštati van na zimu.

Nije isto kad pas pokisne ili se smoči u snijegu i kad padne u vodu ili se okupa. Vlaga od kiše i snijega praktički nikad ne dopre do kože i pas je u stvari suh. Međutim kod kupanja voda i vlaga prodru do kože, a pas se zbog svoje guste podlake teško i sporo suši. To je razlog zbog kojeg se ne preporuča kupanje štenaca. Ako niste sasvim sigurni da će se štene osušiti nemojte ga kupati (pogotovo zimi). Oni su ipak osjetljiviji od odraslih pasa, a vi ne želite da vam se štene razboli zbog takvog trivijalnog razloga.

Ne kupajte psa neposredno prije izložbe, dozvolite dlaci dan ili dva da se dlaka vrati u normalno stanje, pogotovo ako niste koristili conditioner.

na vrh

jako zapetljani pas

Ako ste našli lutalicu ili ako je dlaka vašeg vlastitog psa stvarno dugo neodržavana i pogotovo ako se pas u međuvremenu linjao, a niste ga iščešljali, imate problem. Dlaka će biti puna gruda podlake koje će biti više ili manje zapetljane u krovnu dlaku. Postoje dva načina da se to riješi:

 1. tvrdoglavo nastojati da se sve iščešlja van pod cijenu grozne torture i vas i psa
 2. primjena škara kod gruda nesavladivog izgleda - po mnogima heretička metoda i kao takva nedostojna vlasnika jednog škotskog ovčara, međutim nema razloga da siroti pas dodatno trpi zbog nemara svog gazde, a ako tako dugo nije bio češljan onda mu niti uporno raščešljavanje neće pomoći da izgleda dovoljno pristojno za izložbu.

Na kraju krajeva kad raščešljavate zapetljane grude krajnji ishod je otprilike isti kao i kod pametnog rezanja (...kao da su ga moljci pojeli...), jedina razlika je što je ta naizgled drastična metoda brža i bezbolna za psa.

Međutim, treba znati rezati

prerežite čvor uzdužno po pola tako prerezanu polovicu možete bez otpora izvući prstima izvucite i drugu polovicu

 1. prerežite čvor uzdužno popola
 2. tako prerezanu polovicu možete bez otpora izvući prstima
 3. izvucite i drugu polovicu

Gruda iza uha:

gruda iza uha rezanje rezultat

Kad režete dlaku iza uha činite to postepeno. Uvijek morate vidjeti i vrhove svojih škara. Nikada ne režite odjednom cijeli čvor. Koža iza uha je neobično tanka i osjetljiva pa lako možete ozbiljno ozlijediti psa.

Gruda na zastavicama:

razdvojite grudu prstima češalj slickersica

Sve grude i čvorove treba prvo pokušati razdvojiti prstima.
Tada ih je lako iščešljati češljem ili četkom.

Vađenje čičaka i ostalog što se može zapetljati u dlaku:

vađenje čičaka - prstima

Uvijek probajte prstima razdvojiti i izvaditi koliko možete. Probajte iščešljati, ako ne ide, odrežite ono što ne možete drugačije izvaditi.© 2002-2006 na vrh vrh     povratak natrag